Nationen

Om Göteborgs nation

Göteborgs Nation är en studentnation som grundades i Uppsala 1667. Då var det kanske för att Göteborgarna befann sig långt hemifrån och kände saknad från de salta havsstänken eller den härliga dialekten stan associeras med. Idag är dock studenter från hela Sverige välkomna på nationen och i gemenskapen. Göteborgs Nation är Uppsalas minsta med sina drygt 500 medlemmar, en storlek som ger Dig som ny student som vill prova på nationslivet en fantastisk möjlighet att snabbt bli en i gänget, utforska vår restaurang-, fest- och kulturverksamhet eller bara komma hit och ha de gôtt!

Nationen driver puben Glenns Kök och Bar som har öppet tisdag-torsdag klockan 18-00 samt på fredagar till 01. Där kör vi ett av stadens mest välbesökta och quiz varje tisdag 20.00 och karaoke varje torsdag från 21. Utöver detta har vi även en fantastisk sönda’brunch.

Som liten nation driver vi ingen veckoenlig klubb men när det verkligen gäller levererar Göteborgs en av de största och häftigaste klubbupplevelserna i Uppsala – nationen står också värd för årets största fest: Räkan.

Så var inte blyg att söka upp nationen, oavsett om du kommer som gäst, för att bli medlem eller bli aktiv försäkrar vi dig om att du kommer vara lika välkommen i vår betongborg som Göteborgarna vill känna sig när de grundade nationen 1667!

Göteborgs nation är en av tretton studentnationer i Uppsala. Vi grundades 1667 och är därmed en av de yngsta. Göteborgs nation riktade sig ursprungligen till studenter från Göteborg, Bohuslän och Halland men är idag öppen för alla som studerar i Uppsala. Göteborgs nation har alltid varit bland de allra minsta i Uppsala, mellan 400–600 landsmän samtidigt. Detta gör stämningen lite intimare och mer familjär.

Stadgar för Göteborgs Nation

Huset

Göteborgs Nation Var den första att ha ett helt eget nationshus. Det första nationshuset byggdes 1822 och låg vid hörnet S:t Johannesgatan och S:t Larsgatan på samma plats som det nuvarande huset.  1887 flyttade nationen så till ett charmigt gammalt hus i korsningen av Drottninggatan (nr 7) och Trädgårdsgatan (nr 4). Huset kom relativt snart i rätt dåligt skick och man tvingades riva det. Ett nytt hus byggdes då på den gamla tomten på St. Larsgatan och det är där vi håller till än. Det stod färdigt 1960 och har många tidstypiska detaljer.  Nationen har ett antal egna studentbostäder (42 rum, en dubblett och en lägenhet), vilka finns i själva nationsbyggnaden.

Verksamhet

Kurs- och annan litteratur kan lånas vid behov i nationens bibliotek, eller på någon annan nation. Nationerna i Uppsala har delat upp ansvaret för att anskaffa böcker inom olika ämnesområden. Göteborgs nation har främst böcker i juridik.

Vi har vännationer i både lund och Åbo. Utbyte sker  till Nyländska nationens årsfest i mitten på mars samt med Göteborgs nation i Lund på Gustav Adolfs balen. Dessa sänder i sin tur representanter till nationens Vårbal i mitten på maj.

Ordbok

Nationerna i Uppsala är flera hundra år gamla – man har lyckats samla på sig ganska många ovanliga ord på den tiden. Här kommer en lätt ordbok för dig som är ny i nationsvärlden eller som är gammal i gemet men stött på något du inte känner igen!

  • Recce, recentior – Ny student/nyinskriven medlem
  • Gasque – En traditionell middag/fest
  • Senior – En person som varit på nationen en viss tid och som blivit invald till seniorskollegiet.
  • Kurator – Nationens heltidsanställda chefer. Har olika ansvarsområden. Betecknas med siffror; 1-3Q. Har ingenting med ex. skolkuratorer att göra.
  • Nationskort – Kortet som visar att du är medlem och alltså ger dig tillgång till alla nationer.
  • Kårleg – Vad nationskort kallades på stenåldern när det var obligatoriskt att vara med i kåren.
  • Ämbetsman, ämbetsmän – Nationens engagerade; folk som blivit valda till att sköta vissa uppgifter på landskapet.
  • Landskap – Nationens ‘årsmöte’. Hålls två gånger per termin.
  • KK-kort – Ett kort man får om man har eller nyligen haft vissa extra tunga ämbeten. Det innebär att man själv och en kompis får gå före köerna till alla klubbar, släpp och liknande – och att man slipper betala inträde. Har i övrigt inget med särskild vänskap att göra.

Viktiga dokument
(under uppdatering)

Handlingsplan vid diskriminering på Göteborgs nation 2016

Ämbetsmän

Göteborgs nation har idag glädjen att utlysa 1 renoverat studentrum med kök på S:t Larsgatan!

Utlysning 201201

Kontakta oss!
018-13 20 06

Ebba Ulfberg, 1Q – Medlemsfrågor, stipendier, PR och korrespondens
Sondra Gross, 2Q – Ekonomi och bostäder
Hannah Barker, 3Q – Gasque, Pub och Klubb
Rebecka Olsson, Festmästare – Uthyrning

ÖPPETTIDER

Biblioteket
Mån-fre: 11-23
Puben
Tis-tors: 18-00
Fredag: 18-01
Quiz
Tis 20-22
Karaoke
Tors 21-23
Expeditionen (1Q och 2Q)
Tis, ons, fre: 11-13
Tors: 14-17
Expeditionen (Festmästare och 3Q)
Tis: 11-13
Tors: 14-17

© Copyright - Göteborgs Nation