Göteborgs nation är en av tretton studentnationer i Uppsala. Vi grundades 1667 och är därmed en av de yngsta. Göteborgs nation riktade sig ursprungligen till studenter från Göteborg, Bohuslän och Halland men är idag öppen för alla som studerar i Uppsala. Göteborgs nation har alltid varit bland de allra minsta i Uppsala, mellan 400–600 landsmän samtidigt. Detta gör stämningen lite intimare och mer familjär.

Huset

Göteborgs Nation Var den första att ha ett helt eget nationshus. Det första nationshuset byggdes 1822 och låg vid hörnet S:t Johannesgatan och S:t Larsgatan på samma plats som det nuvarande huset.  1887 flyttade nationen så till ett charmigt gammalt hus i korsningen av Drottninggatan (nr 7) och Trädgårdsgatan (nr 4). Huset kom relativt snart i rätt dåligt skick och man tvingades riva det. Ett nytt hus byggdes då på den gamla tomten på St. Larsgatan och det är där vi håller till än. Det stod färdigt 1960 och har många tidstypiska detaljer.  Nationen har ett antal egna studentbostäder (42 rum, en dubblett och en lägenhet), vilka finns i själva nationsbyggnaden.

Verksamhet

Kurs- och annan litteratur kan lånas vid behov i nationens bibliotek, eller på någon annan nation. Nationerna i Uppsala har delat upp ansvaret för att anskaffa böcker inom olika ämnesområden. Göteborgs nation har främst böcker i juridik.

Vi har vännationer i både lund och Åbo. Utbyte sker  till Nyländska nationens årsfest i mitten på februari samt med Göteborgs nation i Lund på Gustav Adolfs balen. Dessa sänder i sin tur representanter till nationens Vårbal i mitten på maj.

 

Kontakta oss!
018-13 20 06

Ebba Ulfberg, 1Q – Medlemsfrågor, stipendier, PR och korrespondens
Sondra Gross, 2Q – Ekonomi och bostäder
Hannah Barker, 3Q – Gasque, Pub och Klubb
Rebecka Olsson, Festmästare – Uthyrning

ÖPPETTIDER

Biblioteket
Mån-fre: 11-23
Puben
Tis-tors: 18-00
Fredag: 18-01
Quiz
Tis 20-22
Karaoke
Tors 21-23
Expeditionen (1Q och 2Q)
Tis, ons, fre: 11-13
Tors: 14-17
Expeditionen (Festmästare och 3Q)
Tis: 11-13
Tors: 14-17

© Copyright - Göteborgs Nation