Hoppa till innehåll

Gasque

Gasque är ett gammalt ord som beskriver en viss sorts fest där man klär sig i finkläder, äter en trerättersmiddag, dricker snaps (eller alkoholfritt alternativ), lyssnar på roliga tal och körens vackra stämmor, samt mycket mera skoj. Det ramverket gör att alla gasquer på sitt sätt är lika varandra – men samtidigt kan de vara helt olika.

På Göteborgs ordnar vi flera olika gasquer och här under kommer en kort beskrivning på några av de gasquer som vi ordnar. Hoppas vi ser dig kring bordet nästa gång!

TITANIC

Hoppa ombord och följ med oss på en resa över den vida Atlanten mot det nya landet i väst! Här får du välja om du vill sätta på dig finhandskarna och dinera med miljardärerna i första klass, eller om du vill hålla till nere på undre däck och skåla med de lycksökande passagerarna i andra klass. Men vänta, såg du isberget där borta? 


MURDER MYSTERY

En vanlig gasque med en viss markant skillnad: ett mord sker under middagen och alla är misstänkta! Det är nu din uppgift att lista ut vem som är mördaren under middagens gång. Du får hjälp av kvällens skådespelare, som både spelar upp scener och interagerar med er under kvällens gång, en detektiv med ledtrådar, och varandra. En gasque med en oväntad twist för den klipska (för att inte tala om den hungriga). Senaste åren har temat för gasquerna varit 1800-tals internat, 50-tal á la Grease och det glada 20-talet!


RÄKAN

Årets bästa fest är inget mindre än Räkan. Ni som trodde att valborg tog slut den sista april – think again! Den första maj dukar Göteborgs upp med räkor, baguette och aioli. Vi dansar den klassiska räkandansen, sjunger och äter. En hejdundrande fest utan dess like! En kväll som bara kan beskrivas som eufori.


MONISMANIEN

En av våra stoltaste traditioner är monismanienpriset, eller Kenne Fants stiftelse för det fria ordet. Varje år delar Göteborgs nation ut ett pris till en person som gjort en insats för yttrandefriheten. Tidigare pristagare har varit bland annat Günther Wallraff, Raif Badawi, Lech Wallesa, Desmond Tutu och Herta Müller. Prisutdelningen sker på nationen i samband med Monismaniedagen. Under dagen kommer pristagaren hålla i en föreläsning som är öppen för allmänheten, sedan avslutas kvällen med högtidlig middag.