Hoppa till innehåll

Historia

Göteborgs Nation är en av tretton studentnationer i Uppsala. Vi grundades 1667 och är därmed en av de yngsta. Göteborgs Nation riktade sig ursprungligen till studenter från Göteborg, Bohuslän och Halland men är idag öppen för alla som studerar i Uppsala. Göteborgs nation har alltid varit bland de allra minsta i Uppsala, med ungefär 400-600 medlemmar. Detta gör att stämningen här är lite mer intim och familjär för både gamla och nya medlemmar.

Bild: Axel Sagerholm/Upplandsmuseet

HUSET

Göteborgs Nation var den första att ha ett helt eget nationshus. Det första nationshuset byggdes 1822 och låg vid hörnet S:t Johannesgatan och S:t Larsgatan på samma plats som det nuvarande huset. 1887 flyttade nationen till ett charmigt gammalt hus med dess dåliga skick gjorde att man snart behövde riva det. Ett nytt hus byggdes på den gamla tomten på S:t Larsgatan och det är där vi håller hus än. Det stod färdigt 1960 och har många tidstypiska, akitektoriska detaljer, därför är det även Kulturmärkt! Nationen har ett antal egna studentbostäder (42 rum, en dubblett och en lägenhet) som finns i själva nationsbyggnaden.

Bild: Alfred Dahlgren/Upplandsmuseet


VÄNNATIONER

Som alla nationer har även Göteborgs en tradition av vännationer. Vi har tre stycken; Stockholm nation i Uppsala, Nyländska Nationen vid Åbo Akademi, samt Göteborgs nation i Lund! Vi besöker Nyländska Nationen i februari/mars varje vår och Göteborgs nation i Lund varje november under GA-balen. Under vårbalen kommer de och besöker oss – ett fantastiskt kul utbyte! På bilden ser ni en delegation från Åbo redan 1938

Bild: Paul Sandberg/Upplandsmuseet